Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Λουκάνικα καπνιστά




 Yλικά
-----------
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς διπλοπερασμένος

1 κιλό χοιρινός κιμάς μια φορά περασμένος

500 γρ. χοιρινό κρέας ψιλοκομμένο σε κύβους

3 σκελίδες σκόρδο

1 σουρωτή

Λίγο ελαιόλαδο

Πιπέρι , αλάτι, λίγο κίμινο, γλυκιά πάπρικα και

Έντερα χοιρινά



Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά ,προσθέτουμε τη σουρωτή και λίγο λάδι  και γεμίζουμε τα έντερα με το χωνί της ειδικής μηχανής για λουκάνικα.

Μόλις περάσει το μείγμα σε 25-30 εκ. του εντέρου στρίβουμε το λουκάνικο κάνοντάς το μερίδα .

‘Όταν τελειώσουμε το γέμισμα, αφήνουμε τα λουκάνικα έξω στον αέρα για να στεγνώσουν για 3-4 μέρες και σε σκιά.

Με τον ίδιο τρόπο που περιγράφω το κάπνισμα του χοιρινού χριστουγεννιάτικου κρέατος, καπνίζουμε και τα λουκάνικα.

‘Όταν ψηθούν δυό μερίδες λουκάνικου και καπνιστούν καλά, τις βάζουμε πάνω σ’ένα ξύλο , τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια  και δίπλα τους προσθέτουμε αγγουράκια  και ντοματάκια τουρσί για τα οποία θα σας μιλήσω σε μια επόμενη συνταγή πως ακριβώς τα φτιάχνουμε.

Γεμίζουμε τα ποτήρια με μπρούσικο κρασί και καθώς θα τρώμε τα καπνιστά λουκάνικα, πίνουμε στην υγειά μας.

Να περάσουμε όλοι μας ωραία και παραδοσιακά καλά Χριστούγεννα !

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Μανιτάρια γιαχνί




Μανιτάρια γιαχνί
--------------------------
Μανιτάρια γιαχνί δοκιμάσατε ?
Καιρός να δοκιμάσετε γιατί αρχίζουν κι οι νηστίες !

Υλικά
---------
½ κιλο Μανιτάρια champinion γαλλικού τύπου ( μικρά στρογγυλά)
1 κρεμμύδι
1 πράσο ψιλοκομμένο
‘Ανιθο, αλάτι και πιπέρι, ρίγανη, πάπρικα
Ντοματάκια κονκασέ
1 ποτηράκι λευκό κρασί ή ρετσίνα

Εκτέλεση
-------------
Βάζουμε σ’ένα κατσαρολάκι ελαιόλαδο , το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά και ρίχνουμε το ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο και το πράσο , για να ροδίσουν .
Προσθέτουμε το αλάτι , το πιπέρι, την πάπρικα και ανακατεύουμε καλά.
Μόλις ροδίσουν , τα σβήνουμε με το κρασί και κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα.
Βάζουμε στη συνέχεια τα ντοματάκια κονκασέ και λίγο νεράκι.
Αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 10 λεπτά και κατεβάζουμε τη φωτιά και τα’αφήνουμε να σιγοβράσει.
Στο τέλος προσθέτουμε τον άνιθο ψιλοκομμένο.

Σερβίρουμε το φαγητό με μακαρονάκι ψιλό , με ταλιατέλες ή πένες. Μπορούμε επίσης να τα συνοδεύσουμε με πατάτες μικρές στρογγυλές βρασμένες με την φλούδα τους.