Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Γαρδούμπες






Γαρδούμπες
------------------
1 κιλ. Συκωταριά αρνίσια
1 κιλ. Έντερα αρνίσια πλυμένα πολύ καλά και ποτισμένα με ξύδι για ν’ασπρίσουν
2 πνευμόνια αρνίσια
1 μαρούλι μεγάλο
2 ματσάκια κρεμμυδάκια φρέσκα
1 ματσάκι άνιθο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο
Αλάτι ,πιπέρι και δύοσμο ψιλοκομμένο
Χυμό από 2 λεμόνια και λίγη ρίγανη

Την συκωταριά και τα πνευμόνια αφού την κόψουμε σε μακρόστενα κομμάτια τα  βάζουμε σε μια λεκάνη και τα  μαρινάρουμε με πάπρικα, αλάτι, πιπέρι, κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, δυόσμο και άνιθο)

Εκτέλεση
-------------
Πριν αποφασίσουμε να μαγειρέψουμε τις γαρδούμπες έχουμε ήδη ετοιμάσει  κλωνάρια ξύλου τα οποία θα χρησιμοποιήσουμε για να τις φτιάξουμε.
Παίρνουμε δηλαδή δύο-τρία  κλωνάρια ξύλου λεπτά τα’αφήνουμε να ξεραθούν και τους αφαιρούμε την φλούδα, τα πλένουμε καλά και τα’αφήνουμε πάλι  να ξεραθούν .
‘Όταν έχουμε τα κλωνάρια έτοιμα πηγαίνουμε στην κουζίνα μας και περνάμε τα μαριναρισμένα κομμάτια απ’τα πνευμόνια και την συκωταριά πάνω ένα ένα κι εναλλάξ. Τυλίζουμε μετά με τα έντερα από κάτω προς τα πάνω και σε κάθε άκρη του κάνουμε ένα κόμπο για να μη μας ξεφύγει.
Παίρνουμε ένα ταψί και απλώνουμε επάνω τα φύλλα του μαρουλιού. Βάζουμε επάνω στο μαρούλι τις γαρδούμπες και ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά από πάνω, δηλαδή άνιθο σκόρδο, κρεμμυδάκια, δυόσμο  καθώς και το ελαιόλαδο , λεμόνι, ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
Προσθέτουμε 1 ποτήρι νερό και μισό ποτήρι κρασί και ψήνουμε στον φούρνο στους 200 βαθμούς κελσίου για 15’ και μετά στους 170 βαθμούς για 45’ μέχρι να σωθούν τα υγρά . Κατά την διάρκεια του ψησίματος ανοίγουμε τον φούρνο και γυρίζουμε τα κλωνάρια με τις γαρδούμπες ώστε να πάρουν από παντού ροδοκόκκινο χρώμα .
Σερβίρουμε με σπανάκι ή πατατούλες μικρές φρέσκιες (baby) και σβήνουμε τη γεύση μ’ένα ωραίο παγωμένο κρασί. Εγώ προτιμώ το Λημνήσια γη της Λήμνου .
Καλή σας και καλή μας όρεξη κι όπως λέει κι ο Παπαδόπουλος……..’’ στην υγειά σας βρε παιδιά ‘’!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου