Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Διάφορα τουρσάκια






Το κρύο χοιρινό κρέας μας δίνει δύναμη και μας αρέσει.

Πάντα όμως όπως σας έλεγα να συνοδεύεται με ντοματάκια τουρσί και κυρίως τον χειμώνα που δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη ποικιλία λαχανικών κι οι ντομάτες δεν ωριμάζουν στον κάμπο, παρά μόνο στα θερμοκήπια.Τις άγουρες ντομάτες που δεν ωριμάζουν τις μαζεύουμε και τις κάνουμε τουρσί. Τα τουρσιά γίνονται με όλα τα λαχανικά που μένουν στο κάμπο το χειμώνα. Δηλαδή ντομάτες πράσινες, πιπεράκια, σέλινο, κρεμμύδια , σκόρδα, άνιθο,λάχανο, κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότο…

Τα μαζεύουμε όλα αυτά μαζί (ή τα παίρνουμε απ’την λαική αγορά ), τα καθαρίζουμε προσεχτικά, τα ζεματάμε για 10’, τα βάζουμε σε γυάλινα βάζα μεγάλα 5-10 λίτρων κι ετοιμάζουμε την άλμη.

Βάζουμε σε κατσαρόλα μπόλικο νερό, μια χούφτα σπόρους καλαμποκιού , ένα αυγό ωμό και μερικά φύλλα δάφνης και κερασιάς . Προσθέτουμε αλάτι χοντρό μέσα στο νερό, και βάζουμε τόσο αλάτι ώστε το ωμό αυγό να επιπλέει. ‘Όταν δούμε το αυγό να επιπλέει, η άλμη μας έχει την ανάλογη ποσότητα αλατιού.

Το καλαμπόκι το βάζουμε για να πάρουν τα τουρσάκια μας ωραίο κίτρινο χρώμα και τα φύλα κερασιάς για να γίνουνε σφιχτά και αρωματικά.

Την βράζουμε προσθέτοντας ένα μπουκαλάκι ξίδι και δυό ποτήρια λάδι.

‘Όταν γεμίζουμε τα βάζα και για να φαίνονται ωραία τα τουρσάκια μας απ’έξω , κόβουμε τα καρότα σε ροδελίτσες ή τα σχεδιάζουμε σαν λουλουδάκια  και φτιάχνουμε ένα σταυρό στη μέση του βάζου από ξυλαράκια για να πιέζονται προς τα κάτω τα τουρσιά μας. Αν θέλουμε βάζουμε και μια –δυό ποταμίσιες καθαρές πετρούλες που θα κάνουν την ίδια δουλειά και θα κρατάνε τα τουρσιά μέσα στο βάζο.

Πάνω πάνω βάζουμε φύλλα σέλινου. Προσθέτουμε λίγο λάδι για να μην παίρνουν αέρα και τα’αφήνουμε στο κρύο για να ψηθούν.

Μετά από 2 εβδομάδες είναι σχεδόν έτοιμα.

Για να τα’απολαύσετε χρειάζεται λίγο κρέας ψητό, λίγο λουκάνικο και φυσικά το αχώριστο μπρούσικο κρασάκι για ν’ανάψουν τα αίματα και να ζεσταθούμε.

Καλή μας και καλή σας όρεξη !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου