Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΧΟΙΡΙΝΟ



Επειδή πλησιάζουνε Χριστούγεννα και μερικοί από εμάς θα σφάξουμε το γουρουνάκι για να το μαγειρέψουμε , μα και γιαυτούς που θα αγοράσουμε ένα καλό στρογγυλό από χοιρινό μπούτι, ή ένα μπόσκο απ’τον χασάπη μας, σκεύτηκα να σας πω πώς να κάνετε ένα πολύ νόστιμο χοιρινό καπνιστό .

Η πρώτη μας δουλειά είναι να βρούμε ξύλα ειδικά για την φωτιά. Ξύλα και κλαδιά που να δίνουνε άρωμα, όπως δάφνη, φλαμουριά, φασκομυλιά, οξιά.  Μαζεύουμε και το πριονίδι τους για να μπορέσουμε να κάνουμε καπνό.


Χρειαζόμαστε 2 -3 κιλά κρέας , αλάτι, πιπέρι , ρίγανη, πάπρικα γλυκιά, κύμινο, βασιλικό , λίγο σκόρδο, ξύδι από ξινό κρασί μπρούσικο κι ένα καπνηστήρι (μπουρί).


Παίρνουμε το κρέας ,το κόβουμε σε μακρόστενες φέτες και το τοποθετούμε σε μπώλ όπου έχουμε βάλει το ξύδι, το αλάτι, το πιπέρι,λίγο μέλι

και  2-3 φύλλα δάφνης και το μαρινάρουμε για μια μέρα και μια νύχτα στο ψυγείο.


Την άλλη μέρα το παίρνουμε απ’την μαρινάδα και το τρίβουμε με σκόρδο ,το αλατοπιπερώνουμε, βάζουμε και την πάπρικα,πολύ λίγο  κύμινο και λίγη ρίγανη .


Ανάβουμε τη φωτιά ώστε να γίνει καρβουνιά και τη σκεπάζουμε με τη στάχτη της.

Ετοιμάζουμε το καπνιστήρι.

 Παίρνουμε δηλαδή ένα μπουρί το οποίο είναι σαν χωνί κάτω και γεμάτο τρύπες και ύψος περίπου 80-90 εκ. και το τοποθετούμε πάνω στη φωτιά .

Από τις τρύπες περνάμε σταυρωτά μεταλλικές βέργες και από τις δύο όψεις και κρεμάμε με τσιγγέλια τα κομμάτια του κρέατος.


Ρίχνουμε το πριονίδι απ’τα αρωματικά ξύλα πάνω στη φωτιά, αφού προηγουμένως σηκώσουμε το μπουρί και προσέχουμε τα μάτια μας να είναι κλειστά την ώρα αυτή.

 Για την κάπνα που θα φάτε δεν σας λέω, γιατί η απόλαυση του ουρανίσκου σας και το κρασί που θα πιήτε μετά θα σας κάνει να τα ξεχάσετε όλα αυτά.

Επαναλαμβάνεται το ρίξιμο του πριονιδιού έως ώτου ψηθεί και καπνιστεί καλά το κρέας .

Όταν βγάλετε το κρέας απ’τη φωτιά μπορείτε να του ρίξετε λίγη ακόμα πάπρικα για να πάρει το κατακόκκινο χριστουγεννιάτικο χρώμα.


Όταν βγάλετε την πρώτη παρτίδα του ψημένου κρέατος, βάλτε δυό κομμάτια πάνω σ’ένα ξύλο κοπής και σπάστε ένα κρεμμύδι νερού κόκκινο ( κι αυτό ασορτί με το χρώμα των χριστουγέννων), προσθέσθε 2-3 ελίτσες πράσινες και ένα ποτήρι μπρούσικο κρασί ( η δύναμη της αρκούδας) κι απολαύστε όλες αυτές τις λιχουδιές πίνοντας στην υγειά μας .


Να είμαστε όλοι καλά , να έχουμε καλά Χριστούγεννα κι ευτυχισμένα και να μην ξεχνάμε την παράδοση . Θα ξεπεράσουμε κι αυτήν την κρίση ,γιατί πάντα κατά παράδοση, όταν είμαστε ενωμένοι, ξεπερνάμε όλα τα εμπόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου